aventura

Geneza

Arc Peste Carpați și asociația non-profit Raw Nature Experience

A trecut mai bine de un an de cînd am trăit ceea ce avea să fie provocarea vieții mele de până atunci: proiectul Arc Peste Carpați. Parcurgând traseul am avut ocazia să-mi casc ochii la peisaje incredibil de frumoase, dar am avut și neplăcerea, chiar tristețea de a vedea segmente de natură complet distruse. Aflasem sau auzisem despre ele din presă sau de la prieteni, însă în momentul în care te afli acolo, e cu totul altceva.

Te încearcă și te frământă sentimente foarte puternice, sentimente care pentru mine s-au dovedit decisive. Aceste defrișări m‑au încurcat și în plan personal, pentru că mulți copaci marcați nu mai erau în picioare, motiv pentru care am ajuns să mă rătăcesc de mai multe ori, să fac kilometri în plus, fapt care m-a obosit și implicit încetinit.

Proiectul acesta m‑a lăsat cu un gust dulce‑amar: pe de‑o parte mă bucuram pentru c-am reușit ceea ce mi‑am propus, dar pe de altă parte nu am reușit să scap de acel cocktail de sentimente puternic negative ce m-au răscolit, o combinație de tristețe, furie și frustrare. Moartea naturii arată îngrozitor, iar efectele ei sunt pe măsură. Am ajuns să apreciez până și întâlnirile cu animalele sălbatice, care deși erau destul de înfricoșătoare pe moment, m‑am bucurat de ocazia de a le vedea încă pe teritoriul țării noastre.

Ideea de a pune bazele unui ONG s-a născut instant în sufletul meu, ca o consecință naturală la ceea ce am trăit de-a lungul acestei experiențe autentice.

Luarea deciziei a durat însă mai mult, mai exact până acum când totul a devenit realitate.
În tot acest răstimp, cu ajutorul oamenilor frumoși din jurul meu, m-am documentat despre ceea ce înseamnă să înființezi un ONG de mediu, turism și sport în România. “Avem vreo șansă?”, “dar e greu cu birocrația”, “lumea nu prea donează”, “deja sunt atâtea, ne pierdem în mulțime”. Acestea au fost doar câteva dintre întrebările și gândurile care ne‑au frământat de-a lungul procesului decizional, dar care din fericire, nu au fost suficient de puternice pentru a ne determina să renunțăm.

“Un an și ceva mai târziu pot spune fericit: Gata! Acum începe aventura! “

Andrei Sovereșan

Entuziasmul și dorința de implicare a prietenilor cu care am împărtășit ideea ne‑au folosit, drept combustibil. Am dat, astfel curs demersului, iar un an și ceva mai târziu pot spune fericit: Gata! Acum începe aventura!

“Cu ajutorul oamenilor de lângă mine am reușit să nu stagnez ci să cresc, să învăț din greșeli, să îmi canalizez energia spre noi proiecte. “

Andrei Sovereșan

Cu ajutorul oamenilor de lângă mine am reușit să să cresc, să învăț din greșeli, să-mi canalizez energia spre noi proiecte. Astfel, aventura și provocarea Arc Peste Carpați m‑a adus mai aproape de provocarea Raw Nature Experience, asociația non-profit prin care, alături de colegii și prietenii mei doresc să dăruiesc înapoi naturii, României, ceea ce mi‑au oferit de‑a lungul timpului, încă din copilărie.